Platform

Curated by Nicolas Trembley


Download

Platform is de titel van de zomertentoonstelling van de Almine Rech Gallery in Brussel. De tentoonstelling brengt voornamelijk kunstenaars vertegenwoordigd door de galerie, maar ook gastkunstenaars en een aantal designstukken.

Dit concept komt in navolging van Telephone Paintings, dat was bedacht voor Art Basel in 2012 en enkel “schilderijen” presenteerde. De werken in Platform, hoe divers ook, bestaan deze keer enkel uit ‘sculpturen’.

Bij Telephone Paintings bestond de rode draad van de presentatie uit een speciaal geproduceerd behangpapier waarop de werken waren gehangen. Voor Platform wordt het een sokkel waarop de werken worden geplaatst. Dit platform, ontworpen als een enorm 17 meter lang wit podium dat – net als een catwalk – dwars door de tentoonstellingsruimte loopt, brengt de werken samen in ‘ronde-bosse’, als driedimensionale objecten die het publiek vanuit alle hoeken kunnen bekijken, zelfs wanneer het om ingelijste foto's of tekeningen gaat.

Platform laat een dialoog tussen de werken ontstaan die hun louter vormelijke aspect overstijgt, en het spanningsveld tussen designconcepten en hedendaagse kunst, consumptieobjecten, massacultuur en onderwerpen van contemplatie centraal plaatst.

Daar waar industrieel design meestal een nutsfunctie in zich draagt, wordt het door sommige kunstenaars gebruikt als inspiratiebron of in vraag gesteld door middel van toeeigeningsstrategieën, zoals Jeff Koons en zijn beroemde stofzuigers, John Armleder en zijn “Furniture Sculpture” of Franz West en zijn sculpturen die ook als meubels fungeren. Omgekeerd zijn vazen in keramiek van William O'Brien dan weer puur artistieke objecten, net als de bronzen Chanel schoenen of handtas van Sylvie Fleury, die onmogelijk te gebruiken zijn. En ontwerpers als Martino Gamper, Ettore Sottsass of Oscar Niemeyer maken rekken of tafels die zich als sculpturen laten tentoonstellen.

Vele kunstenaars in Platform hebben zich op gebruiksvoorwerpen geïnspireerd om er daarna de status van te wijzigen. Haim Steinbach, van wie een boekenrek is geplaatst bij de ingang van de galerie, is kenmerkend voor de thema’s die in deze tentoonstelling in vraag worden gesteld, namelijk wat is een kunstwerk en wat is het object in de kunst. Emblematische voorbeelden in de tentoonstelling zijn: de “Brillo boxen” van Andy Warhol, de radiator van Tom Burr, de versperringen van Aaron Young, het karrewiel van Anselm Reyle, de verpakking van een rol aluminiumfolie van Gavin Turk, de jukebox van Gregor Hildebrandt alsook de perfecte bronzen reproducties van opgebrande kaarsen van Ugo Rondinone.

Voor de duur van een zomer, bevraagt en speelt Platform vrijelijk met het spanningsveld tussen object en sculptuur, commerciële en culturele ruimte, kunst en shopping, elitarisme en populaire cultuur.

Nicolas Trembley

John Armleder, Matthias Bitzer, Joe Bradley, Don Brown, Tom Burr, Aaron Curry, Sylvie Fleury, Martino Gamper, John Giorno, Mark Hagen, Gregor Hildebrandt, Patrick Hill, Yngve Holen, Alex Israel, Donald Judd, Thomas Kiesewetter, Jeff Koons, Oscar Niemeyer, William O'Brien, Peter Peri, Richard Prince, Anselm Reyle, Ugo Rondinone, Hedi Slimane, Haim Steinbach, Ettore Sottsass, Katja Strunz, Eduardo Terrazas, Gavin Turk, DeWain Valentine, Francesco Vezzoli, Not Vital, Andy Warhol, Franz West, Aaron Young, Cari Zalloni