Vaughn Spann

Smoke Signals


Download

Almine Rech stelt met genoegen de nieuwe solotentoonstelling van Vaughn Spann voor in de galerie van Brussel: Smoke Signals. Voor deze gelegenheid presenteert de kunstenaar een selectie van abstracte schilderijen, die geëxposeerd zullen worden van 3 tot 10 september 2020.

Zeggen dat Vaughn Spann de politiek van het leven in deze tijd centraal stelt, zou een understatement zijn. De oprechtheid en herkenbaarheid van zijn werken overbruggen de kloof tussen kunstenaar en publiek, op een manier die zo origineel en doelgericht is dat de confrontatie met het werk een collectieve ervaring wordt. Spann staat erom bekend dat hij zich laat inspireren door de geschiedenis van de kunst, het politiek activisme, het hedendaagse leven en de sociale praktijken. Zijn schilderijen, soms abstract en soms figuratief, reflecteren op de relaties tussen deze actuele onderwerpen, op hoe ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het gebruik van zowel abstracte als figuratieve beelden is een knipoog naar de geschiedenis van de kunst, maar ook een doelbewuste verwijzing naar de vaagheid van het geheugen. Deze werken maken een introspectieve duik in ruimte en tijd, in de invloeden uit de kindertijd van de kunstenaar en de beelden die indruk op hem hebben gemaakt. Ondanks het feit dat ze onmiddellijk herkenning oproepen bij de toeschouwer, zijn ze ten diepste persoonlijk. De relatie tussen het herkenbare en de individuele herinnering van Spann creëert een krachtig getuigenis over de menselijke ervaring, en benadrukt de gemeenschappelijke kenmerken die we allen met elkaar delen.

Eenvoudig gezegd zijn deze werken een weergave van het collectieve geheugen en collectieve gebeurtenissen, gezien vanuit de persoonlijke levensreis van één man. Binnen dit aspect van zijn praktijk spelen de iconografie en de persoonlijke belangstelling die Spann daarvoor heeft een belangrijke rol. Zijn serie Marked Man, met een grote X in het midden van het doek, grijpt terug op een belangrijk moment tijdens zijn studie – de belangstelling voor iconografie en de manier waarop deze beelden geabstraheerd kunnen worden, staan centraal in Marked Man en in al zijn andere werken. Hun abstractie en visuele helderheid bieden de toeschouwer een uniek moment van zelfonderzoek en fungeren tegelijkertijd als toegangspoort naar het verleden en heden van Spann.

De X is opvallend en onmiddellijk herkenbaar als letter en symbool. Spann heeft zijn ervaring met politiecontroles beschreven, de manier waarop zijn lichaam een X vormde tijdens het fouilleren. X is eveneens een doelwit, een azimut, een brandpunt. Daarnaast biedt de serie alle ruimte voor de eigen interpretaties van de toeschouwer vanwege de vele historische implicaties en associaties die bij de X horen. De eerste keer dat ik Marked Man (Mitchell) (2019) zag, koppelde ik het werk meteen aan Spann’s persoonlijke anekdote, en merkte ik het verband op tussen zijn inbreng en de associaties die in mijn geest werden opgeroepen tijdens mijn ontdekking van het werk. Die twee mogen niet worden verward, maar de relatie is duidelijk: de breed gedeelde ervaring, de observaties over de wereld van nu, dat alles komt tot leven voor iedereen die aandacht heeft voor de complexiteit van het moderne zwarte leven. De toeschouwer moet bereid zijn om zijn eigen wereld en persoonlijke visie mee te nemen. De schilderijen van Spann zijn niet simpelweg een weergave van zijn eigen standpunt, maar ook een uitnodiging om uw standpunt te delen. Ze werken als katalysator van de verbeeldingsvrijheid van de toeschouwer.

Deze tentoonstelling is meer dan een verzameling nieuwe werken; het is de voortzetting van een universeel gesprek, een verlenging van Spann’s poging om de herinneringen uit zijn verleden te verbinden met de interpretaties van het heden van zijn publiek. In de tentoonstelling zijn abstracte schilderijen opgenomen, die verwijzen naar veranderende omstandigheden. Dit is met name het geval voor The exchange (north star), een werk dat de toeschouwer meeneemt in een wereld op zich, een enorm nevelachtig tweeluik van losjes geconfigureerde geometrische vormen en fascinerende kleurvlakken. The exchange (north star) benadrukt, in dialoog met de andere werken, het vermogen van Spann om een hele reeks universums te creëren die van elkaar verschillen en toch gezamenlijk gestalte geven aan de dierbare onderwerpen van de kunstenaar. De bewuste keuze voor een bont mengsel is een indicatie van de echte werking van de creatieve geest: geen geoptimaliseerde stroom van ideeën of zorgvuldig gladgestreken series, maar een caleidoscoop van de werkelijkheid.

– Maritza Lacayo, Curatorial Assistant, Pérez Art Museum