Huang Yuxing

Heaps of Brocade and Ash 锦灰堆


Download

Almine Rech Brussel kondigt met plezier de solotentoonstelling Heaps of Brocade and Ash van Huang Yuxing aan, de eerste van deze Chinese kunstenaar bij de galerie. De tentoonstelling, bestaande uit 21 werken daterend uit 2015-2021, verkent de fundamenten van Huang’s beeldtaal, waarvan zijn artistieke praktijk doordrongen is. De focus ligt op de relatie tussen mens en natuur. De tentoongestelde werken stellen verbeelde, abstracte of andere landschappen voor, in een elektrisch palet dat alles te maken heeft met individualistische, persoonlijke expressie.

Huang, die bekend is voor zijn meestal grootschalige en levendige schilderijen, studeerde af in 2000 aan de faculteit muurschilderingen van de Central Academy for Fine Arts te Beijing. Niet lang daarna maakte hij een studiereis naar Lhasa, waaraan hij een levenslange belangstelling voor Zen en Tibetaans boeddhisme overhield; deze verleent zijn werk een spirituele kwaliteit, gegrond in de menselijkheid. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan tal van groeps- en solotentoonstellingen in China en daarbuiten.

De tijd is een terugkerend thema in de werken van Huang Yuxing—de oneindige voortgang ervan, maar ook vluchtige momenten die zijn gekristalliseerd op het doek. Dit motief, vaak gesymboliseerd door water, is ook merkbaar in de echo’s van en knipogen naar historische en kunstbewegingen in oost en west, samengebracht in zinderende doeken die de tijd overstijgen en zich in geen enkele categorie laten vangen.

Huang’s kenmerkende palet van fluorescerende, heldere kleuren staan in schril contrast met zijn aardse, organische onderwerpen: bergen, rivieren, bomen, onder andere. De neonkleuren doen denken aan de kunstmatige verlichting in steden, en dit contrast benadrukt een kernprincipe van het werk van de kunstenaar: de relatie tussen mens en omgeving. Ondanks zijn geflirt met de gebarende penseelstreken van het abstract impressionisme, de visuele metaforen van het surrealisme en de verfijndheid van traditionele Chinese inktschilderingen, zijn het de levendige kleuren die Huang’s werken uniek en onmiskenbaar hedendaags maken.

Heaps of Brocade and Ash toont vier werken uit de veelgeprezen serie River, waaronder twee werken op papier. De kunstenaar zegt over rivieren, die een terugkerend motief zijn in zijn werk, dat ze “ ... de vormen zijn dat de tijd aanneemt in mijn hoofd.” Gekarakteriseerd door hypnotiserende vormen en wervelingen die draaikolken verbeelden; haperingen en kalmte; en een verschuivend oppervlak dat wordt gevormd door onzichtbare stromen onder water, illustreren ‘Rain’ en ‘Pine Waves’ de onderscheidende techniek van de kunstenaar: het gebruik van intense kleuren die doordringen in doorschijnende lagen olie- en acrylverf.

Terwijl de rivier van Huang de lagen, dieptes en beweging van de tijd verbeelden, is de serie Bubble gericht op het onmiddellijk vastleggen van een enkel moment. Het werk, hier geïllustreerd door het grote schilderij ‘The Fringe of Atmosphere’, verschuift van heldere roze, gele en groene tinten naar een palet van gedempt mauve, taupe en teal, alsof de dag overgaat in de nacht. Ze tonen een veld vol met bellen, die achter en over elkaar heen zweven en waarvan sommige elk moment kunnen knappen; of misschien het gezichtsveld van een microscoop dat gevuld is met vacuolen of cellen, met een hypnotisch effect. Deze afgebakende vormen, die soms de vorm van een gladde ellips of ovaal hebben en dan weer van een onregelmatige bol, zijn een terugkerend motief in Huang’s werk en duiken op in meerdere series van de afgelopen tien jaar.  

De natuurlijke wereld speelt de hoofdrol in bijna alle werken van de tentoonstelling, met name bergachtige landschappen. Sommige zijn gebaseerd op bestaande plaatsen, zoals Gele Berg of Huangshan in Oost-China; andere zijn folkloristisch. Zo is Penglai bijvoorbeeld de paradijselijke thuisbasis van de Acht Onsterfelijken in de Chinese mythologie. Glooiende bochten en regenboogachtige kleurniveaus zijn op elkaar gelegd, afgetopt met grillige abstracties van boomgrenzen. Sommige, zoals ‘Pine by the Pink Sea’ tonen Huang’s hedendaagse interpretatie van de traditionele Chinese techniek gongbi, een zeer verfijnde penseelvoering. 

Deze verfijnde lijnen komen herhaaldelijk terug in de serie Treasure van de kunstenaar. Deze werken zijn haast geologisch, maar niet helemaal geometrisch, en bevatten vier schilderijen van de recente serie ‘Associated Minerals,’ die klein zijn als kostbare edelstenen. Het motief, een hoeksteen van Huang’s artistieke taal, keert steeds opnieuw terug in zijn werk. In ‘Pine in the Snow’ bijvoorbeeld ondersteunen kristallijne vormen een fijngetekende jonge boom, en in ‘Camp by the River’ verschijnen ze als de hellende prisma’s en obelisken van een beschaving uit andere tijden.

De naam van de tentoonstelling, Heaps of Brocade and Ash, zinspeelt ook op de vervaging van grenzen tussen bewegingen, tijd en onderwerpen bij Huang. Deze titel verwijst naar een gelijknamig genre van Chinese kunst, gekenmerkt door geschilderde ‘collages’ van culturele elementen – geschilderde, kalligrafie- en porseleinfragmenten – en is door de kunstenaar gekozen om er zijn eigen betekenis aan te geven.

Voor Huang leidde de Covid-19-pandemie tot een periode van reflectie en herinnering, weerspiegeld in specifieke connotaties die hij verbindt aan Heaps of Brocade and Ash. In zijn persoonlijke codetaal verwijst ‘Brocade’ naar geliefde, kostbare jeugdherinneringen, tijd die wordt doorgebracht met familie en vrienden, en reizen. ‘Ash’ symboliseert gevoelens van eenzaamheid en vervreemding als gevolg van instabiliteit; terwijl ‘Heaps’ staat voor ontkenning, conflict en dualiteit.

Door middel een indringende beeldtaal, levendige kleuren en een werkwijze die het schilderproces – de lagen, viscositeit en penseelstreken – voorop en centraal stelt, fungeert Heaps of Brocade and Ash als spiegelbeeld van Huang’s emotionele toestand. Meer nog, de tentoonstelling onthult een alternatief portret van vertrouwde landschappen en fantasielandschappen in hun details, zoals verborgen ertsen, mineralen en edelstenen, maar ook in meeslepende rivieren van een oneindige diepte, stroming en tijdelijkheid.

- Frances Arnold, Editor and Journalist