Taryn Simon

Paperwork and the Will of Capital


Download

Almine Rech Gallery heeft het genoegen de zesde solo-expositie van de Amerikaanse kunstenaar Taryn Simon in de galerie aan te kondigen. Simon presenteert er voor het eerst in België haar serie Paperwork and the Will of Capital. De tentoonstelling omvat grootschalige kleurenfoto's en sculpturen – de eerste werken van de kunstenaar in het medium en voor het eerst getoond op de 56ste Biënnale van Venetië in 2015.

In haar werk combineert Simon fotografie, tekst en grafisch ontwerp in conceptuele projecten die de productie en verspreiding van kennis en de politiek van representatie behandelen. In dit recente project verkent Simon de enscenering van de macht en onderzoekt overeenkomsten, contracten, verdragen en decreten die werden opgesteld om bestuurlijke en economische systemen, gaande van nucleaire bewapening tot olieverdragen en diamanthandel, te beïnvloeden.

Als uitgangspunt voor Paperwork and the Will of Capital vond Simon inspiratie in de 19e eeuwse tuinbouwstudie van George Sinclair – een boek met specimens gedroogd gras dat Darwins evolutietheorie inspireerde – en in historische foto's van de ondertekening van politieke akkoorden tussen leiders van de 44 landen aanwezig op de Monetaire en Financiële Conferentie van de Verenigde Naties in Bretton Woods, New Hampshire in 1944.

Bij het onderzoeken van deze archieffoto's merkte de kunstenaar op dat de aanwezige diplomaten steeds werden omringd door bloemstukken, systematisch opgesteld om het belang van de ondertekenaars en de instellingen die zij vertegenwoordigen te onderstrepen. Simon ging vervolgens samenwerken met een botanicus in een poging om de gebruikte bloemen in de bloemstukken van de signeersessies te achterhalen en ze opnieuw samen te stellen. Meer dan 4.000 exemplaren werden naar de studio van de kunstenaar in New York verscheept, afkomstig van 's werelds grootste bloemenveiling in Aalsmeer, Nederland, die ongeveer 20 miljoen bloemen per dag verhandelt. De gerecreëerde bloemstukken werden gefotografeerd en ingelijst in op maat gemaakte mahoniekaders om de stijl van directiekamermeubilair na te bootsen. Diezelfde bloemen werden vervolgens gedroogd, geperst en op vellen herbariumpapier genaaid, die Simon naast de foto’s presenteert. De fotografische stillevens staan ​​in schril contrast met de sculpturale natures mortes: met het verlopen van de tijd zullen deze artefacten transformeren en veranderlijke versies van zichzelf onthullen.

Paperwork and the Will of Capital nodigt de toeschouwer uit om na te denken over de instabiliteit van politieke besluitvorming en de precaire aard van het overleven. Net als de Nederlandse 17de-eeuwse schilderijen van zogenaamde 'onmogelijke bloemstukken' – boeketten met bloemen die nooit in hetzelfde seizoen en op dezelfde geografische locatie konden bloeien – is elke foto een tastbaar gemaakte fantasie. Door te focussen op de bloemstukken benadrukken de foto's hoe de enscenering van de politieke en economische macht wordt ontwikkeld, opgevoerd, verhandeld en in stand gehouden.

Taryn Simon (geboren in 1975) woont en werkt in New York City. Ze studeerde af aan de Brown University en ontving een Guggenheim Fellowship. Haar werk was te zien in recente tentoonstellingen in onder meer het Garage Museum of Contemporary Art, Moskou (2016); de Galerie Nationale du Jeu de Paume, Parijs (2015); de Louis Vuitton Foundation, Parijs (2014); het Museum Folkwang, Essen (2013); het Ullens Center for Contemporary Art, Beijing (2013); het Museum of Modern Art, New York (2012); Tate Modern, Londen (2011); de Neue Nationalgalerie, Berlijn (2011) en het Whitney Museum of American Art, New York (2007). Haar werk is opgenomen in de permanente collecties van het Metropolitan Museum of Art (MET), het Museum of Modern Art (MoMA), Tate Modern, het Guggenheim Museum, het Centre Georges Pompidou, en het Los Angeles County Museum of Art.