Graham Collins


Download

Almine Rech Gallery heeft het genoegen de tentoonstelling Two Projects: Tamuna Sirbiladze and Graham Collins voor te stellen. Deze twee soloprojecten zullen te zien zijn in de Brusselse galerie van 14 januari tot 27 februari, 2016.

Graham Collins
Deze nieuwe serie schilderijen is een uitbreiding op Collins verkenning van de status en de context van de schilderkunstige handeling. In elk van deze schilderijen wordt het conventionele opgespannen doek verdrongen door gipsen afgietsels van een veelheid van objecten – schroevendraaiers, kasten, paraplu's, pakketten ondergoed – die een eenvormige samenhang ontkennen. Het mysterie van de inclusie van deze geesten van parafernalia gaat in tegen de voorrang en het aanzien die meestal in de schilderkunstige handeling geboden wordt. Het schilderen, echter, blijft ook hier aanwezig, en wordt op een nieuwe manier inhoud gegeven: het wordt gedwongen de strijd om prominentie aan te gaan met de veelheid aan ondersteunende spullen. De gebrande sienna en groene verf refereren terloops naar de stijlfiguren van het abstract expressionisme, zonder echter in totemische strakheid te vervallen. Het gaat over de aarde tegenover de grond en de bloem die eruit voortkomt.

De beelden in deze tentoonstelling onderzoeken gelijkaardige thema’s met verschillende middelen. De sculpturen, onwaarschijnlijk rechtopstaande bronzen afgietsels van tortillachips, tandenborstels, haarbanden – een veelheid omhoog gegooide kanten rommel –tarten elk dimensionaal imperatief, als elegante maaksels ontstaan uit het prille instinct om te stapelen en uit ons vermogen om op te staan te bewijzen.

Graham Collins werd geboren in Washington, DC in 1980. Hij woont en werkt in Brooklyn, New York.

—Ellery Asher Ireland