John McAllister

riot rose summery


Download

Almine Rech Gallery heeft het genoegen de tentoonstelling riot rose summery, met nieuwe schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar John McAllister, voor te stellen. De grote rechthoekige werken tonen uitgesneden beelden van felgekleurde, sterk afgetekende binnenzichten. Stuk voor stuk brengen zij het vermogen van de kunstenaar om nieuwe verbindingen tussen heden en verleden, vorm en diepte te creëren tot uitdrukking. Zoals de titel van de tentoonstelling al laat vermoeden, geven deze sterk aangezette beelden aanleiding tot gedurfde visuele experimenten. Het palet – beperkt tot enkele levendige tinten roze, lavendel en maagdenpalmblauw – evoceert onbestemdheid, mijmering en een vreemd soort nachtzicht. Met deze reeks bouwt McAllister voort op eerdere werken waarin hij zich richt op landschappen en binnenzichten, en de interactie tussen beide.

McAllister is bekend om zijn grootschalige schilderijen en panorama’s waarin hij kunsthistorische referenties uit het modernisme, fauvisme en postmodernisme aanhaalt. De optische intensiteit van de compositie die is opgemaakt uit oppervlakken, patronen, versieringen en eenduidige vormen creëert een gelaagdheid van sterk afgetekende ruimten. Deze tentoonstelling, op maat van de royale ruimte van de galerie, vormt een uitgelezen gelegenheid om zowel de selectie en de schikking van de schilderijen te appreciëren. Eerdere experimenten met schermen en driedimensionale werken brachten nieuwe en onverwachte texturen voort. Deze nieuwe serie werken zijn beelden die zowel een zweem van luxe als schilderkunstige maturiteit uitdrukken.

Het beeld van een huiselijk interieur of een landschap is een soort gelaagde voorstelling. Zij bestaat uit hoeken, vormen en patronen die een situatie in rust verbeeld. De wonderlijke ruimtes lijken zowel vertrouwd als vreemd. De toeschouwer wordt eraan herinnerd hoe voorwaardelijk onze meest intieme ervaringen zijn. De tentoongestelde werken suggereren een gefragmenteerde reeks van momenten die ergens tussen orde en wildheid in bestaan. Zij zijn een soort echo, een geruststellende verbeelding van een herinnering.

De schilderijen spelen met noties van zowel behaaglijkheid als bevreemding. McAllister confronteert de verschillende oppervlakken met elkaar waardoor momenten van samentrekking en ontspanning ontstaan. Hij inspireert zich, beïnvloed door kunstenaars als Matisse, Bonnard en Braque, op de geschiedenis van de schilderkunst, maar hertaalt die ontleende momenten naar de relatieve wereld van objecten en contexten. Geometrische niet-realiteiten botsen tegen deze oppervlakken, stoten tegen bekende beelden zoals patronen, planten en bomen. Door middel van ongewone perspectieven, gemoduleerde oppervlakken en een verrassende reeks van tinten wordt een bevreemdende ruimte geconstrueerd. De grootste vlakken bestaan uit gekleurde vormen; contouren van objecten vastgepind op het oppervlak van een perfect silhouet: het beeld – synthetisch, sculpturaal en spontaan – lijkt onbestemd.

De beelden ontstaan vanuit een complexe reeks standpunten – naturalistische, realistische, toeristische, fotografische, stedelijke, gerafineerde – en neigen naar het volkomen sublieme. De zichten zijn op elkaar geplaatst, ingesloten in een reeks van geschilderde gebeurtenissen. De composities genereren een veelheid van vlakken en landschappen die plaatsen, objecten en perspectieven oproepen. Misschien beschrijft deze sterk metaforische, hedendaagse beeldsuperpositie net dat wat helemaal geen landschap of interieur is.

-Itza Vilaboy
John McAllister (°1973, Slidell, Louisiana) behaalde een MFA aan het Art Center College of Design in Pasadena (2007) – waar hij ook recipiënt van de  Joan Mitchell Foundation MFA Grant Program was –, en een BFA aan de Universiteit van Texas, Austin (1999). Sinds 2008 werd zijn werk in verschillende solo-exposities op internationaal niveau gepresenteerd. Recente en opmerkelijke groepstentoonstellingen zijn onder andere “The Shell (Landscapes, Portraits, & Shapes), curated by Eric Troncy”, Almine Rech Gallery, Parijs (2015); “L'Almanach 14”, Le Consortium, Dijon (2014); “Do not Look Now”, samengesteld door 247365, New York, New York (2014); en “American Exuberance”, Rubell Family Collection, Miami (2011). John McAllister woont en werkt in Northampton, Massachusetts.