Xu Qu

Currency Wars


Download

Almine Rech Gallery heeft het genoegen de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar Xu Qu in de galerij aan te kondigen.

Xu Qu, bekend omwille van zijn originele en veelzijdige aanpak, is een van de meest markante creatieve talenten van de in de jaren 1980 geboren nieuwe generatie jonge Chinese kunstenaars die nu op de nationale en internationale kunstscènes verschijnen.

Xu Qu verkent sedert een ruim aantal jaren een breed scala van media – zoals video, schilderkunst, sculptuur en installatie – die de realiteit van onze globale wereld in vraag stellen.

Xu Qu, geboren in 1978 in de stad Nanjing, ten westen van Shanghai, studeerde aan het Nanjing Art Institute en de Hochschule für Bildende Künste Braunschweig in Duitsland, waar hij de postdoctorale opleiding onder leiding van kunstenaar John Armleder in 2008 volgde. Terug in China ontwikkelde hij een eclectisch en rijk gevarieerd oeuvre dat getuigt van een obsessie met de aantrekkingskracht van machtsverhoudingen.

Zijn eerste solotentoonstelling in Europa in de Almine Rech Gallery omvat twee iconische series recente werken die beide deel uitmaken van een grootschalig lopend project.

In de Currency Wars serie maakt Xu Qu gebruik van verschillende watermerken van bankbiljetten uit de hele wereld om kleurrijke abstracte composities te creëren. Het resulterende kunstwerk functioneert op die manier zowel als een cultureel en als een financieel transactiemiddel en weerspiegelt de manier waarop kunstwerken vaak tot handelsgoed verworden.

Met deze uitgebreide reeks werken roept de kunstenaar een beeld op van een onbeheerst monetair systeem en stelt vragen die zich specifiek richten op het idee van de macht in onze hedendaagse wereld, en de mate waarin haar voortdurende mutatie zich kan verderzetten. Deze lopende serie, die aspecten behandelt die zowel overmaats, abstract als absurd van aard zijn, thematiseert de wereldwijde economische oorlog met valuta's uit de hele wereld, alsook de manier waarop opkomende landen hun munt hebben ontwaard en het wereldwijde gezicht van de economie hebben ver- anderd. Sommigen onder hen zullen misschien verdwijnen, terwijl anderen herrijzen met herwonnen aanzien en kracht.

Voor het eerst worden de Currency Wars schilderijen zij aan zij getoond op beweegbare stands; op die manier wordt het circulerende aspect van valuta gesimuleerd.

De Maze serie is de voortzetting van de Currency Wars: deze schilderijen tonen oneindige doolhoven die een complex geheel vormen met vele paden en verschillende keuzes en richtingen. Deze bijna realistische beelden fungeren als reflecties van de wereld en het informatieproces. In tegenstelling tot onze ouders hebben de nieuwe Chinese generaties en hun buitenlandse tijdsgenoten kunnen genieten van de enorme opgang van de technologie, de toegang tot informatie en de opening van een mondiale cultuur door directe, onbeperkt toegang via het internet. Het werk van Xu Qu behandelt dit tijdperk van massale en publieke informatie, alsook de sociale netwerken die geen onderscheid lijken te kunnen maken tussen zaken van belang en trivialiteiten.

In deze zin vertonen de schilderijen van Xu Qu het conceptuele kenmerk van het meervoudige onderzoek en onthullen een minimale, non-figuratieve, gedematerialiseerde en geglobaliseerde artistieke aanpak.

Jérôme Sans