Brent Wadden

The Decline


Download

Voor zijn eerste tentoonstelling, “The Decline” in Almine Rech gallery te Brussel neemt Brent Wadden  “Het verval van de westerse beschaving” als inspiratie. De nieuwe schilderijen van de Canadese in Berlijn gevestigde kunstenaar uit zijn lopende serie "Alignment" belichamen de geest van afwijzing van de subcultuur die door Penelope Spheeris  in 1981 werd gedocumenteerd in haar kroniek van de punkscène van de late jaren zeventig en begin jaren tachtig in Los Angeles. Spheeris capteerde echter een subcultuur gewijd aan vernietiging. Wadden's verzet daarentegen krijgt vorm door vernieuwing, herziening en aandacht voor duurzaamheid.

De punkrockbeweging en Wadden’s vorm van anti-consumentistische creativiteit hebben de afwijzing van de snelle, goedkope wegwerpgoederencultuur met elkaar gemeen. Een vaak vergeten aspect van de punkesthetiek was de visuele nadruk op het hergebruik van afgedankte goederen en het verlengen van de levensduur van vergankelijk materiaal. Wadden weeft tactiel ruwe geometrisch-abstracte wandkleden vervaardigd uit tweedehandse synthetische en natuurlijke stoffen. Hij zoekt zijn materiaal op de huidige online- en echte’ last-stop shops, zoals eBay, Craigslist en andere tweedehandswinkels.

Doorheen deze anonieme en afgedankte items worden restjes stof, geschonken door Wadden’s familie en vrienden, gewoven. Hij plaatst lichte en donkere velden naast elkaar om een desoriënterend gevoel van positieve en negatieve ruimte te creëren. Tijdens de evolutie van de werken doorheen het laatste strekproces omarmt Wadden de esthetiek van het verval door bewust de schering en inslag te laten uiteenvallen in onbeholpen, onvolmaakte formaties. Het resulterende werk combineert Wadden’s volkskunsterfgoed uit de Canadese oostkust met een eerder oneerbiedige invraagstelling van de ethiek van de consumptie.

Geboren in 1979, te Nova Scotia, Canada
Leeft en werkt in Vancouver, Canada