Adam Helms

Pathos Formula


Download

Opening on September 6th, 2013 from 2 to 8 pm

Almine Rech Gallery is verheugd u Pathos Formula, een tentoonstelling met nieuw werk van de Amerikaanse kunstenaar Adam Helms, voor te stellen. Dit is de eerste solotentoonstelling van Helms in België.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de Duitse kunsthistoricus Aby Warburg. Warburg zag zijn pathosformule als een soort visuele typologie, als een ‘antropologie’ van de emotie in de kunst van de oudheid. In deze tentoonstelling behandelt Helms thema's als het archiveren en indexeren, door beeldgroepen te creëren en na te gaan hoe hun contextuele relaties een narratieve impuls en ‘pathos’ creëren. Doorheen de door Helms toegepaste strategie worden beelden uit verschillende bronnen - het internet, tijdschriften, filmbeelden, gevonden foto's, ansichtkaarten, alsook de eigen foto’s van de kunstenaar - geheimzinnig en symbolisch; de aanwezigheid van het individu wordt gedecontextualiseerd, wat leidt tot een instinctieve zoektocht naar identificatie, herkenning en herinnering.

Het werk van Helms is vooral gericht op een iconografie die te maken heeft met representaties en symbolen van gemarginaliseerde sociale groepen en radicale organisaties. Zijn beelden verworden tot een soort visuele archetypen. Door zijn bewerking worden portretten, herauten of landschappen gedecontextualiseerd, waarbij representaties van geweld en macht verwerkt worden tot visuele artefacten die een gevoel van zowel romantiek als van subversie in zich dragen. De politieke aspecten in het werk van Helms zijn op een zodanige wijze verhuld dat ze het in vraag stellen van verschillende vormen van identiteit mogelijk maken, zonder daarbij het mom van de propaganda of het dogma te moeten aannemen. Deze aanpak vond zijn meest iconische uitdrukking in Untitled (48 portraits, 2010), waarin Helms gemaskerde strijders, guerrilla's en militieleden afbeeldde als studie van de archetypische, mannelijk-gemilitariseerde identiteit en voorstelling. Het werk nam dezelfde proporties aan als Gerhard Richter's 48 Portraits (1971-1972), waarin Richter beelden van beroemde mannen uit de 20e eeuw uit encyclopedieën reproduceerde. In het werk van Helms werden de beelden verzameld uit verschillende bronnen en in houtskool op papier getekend, op die manier uitdrukking gevend aan anonimiteit, vervorming en de schimmige kant van de geschiedenis van de persoonlijkheden in het werk van Richter.

Pathos Formula vormt voor Helms de aanleiding om een beeldtaal te gaan categoriseren. Zombies, Starscapes en Memen worden elementen van een ‘representatieformule’; kunstwerken geconstrueerd uit diverse culturele materialen zoals gevonden ansichtkaarten, decennia oude edities van LIFE magazine, filmbeelden en het internet. Helms, bijna als een etnograaf, gebruikt deze conceptuele afstand om bronmateriaal te gebruiken om werken te creëren die complexe emotionele kwaliteiten weerspiegelen. Vertrekkend vanuit uitgesproken figuratief werk, maakt Helms gebruik van nieuwe benaderingen en formaten op semi-industriële materialen, zeefdrukken en houtskooltekeningen op vilt, de vrijstaande lichtbak ‘Pathos Fields’, zeefdrukken en houtskool op linnen, en tekeningen op op panelen gemonteerd papier. Samen gezien drukken Helms’ verschillende productieprocessen een haast hiëroglifische kwaliteit uit, als waren het een reeks visuele symbolen binnen een groter en meer verhuld geheel verhalen.

Adam Helms werd geboren in Tucson, Arizona, in 1974. Hij woont en werkt in New York. Hij ontving de Rema Hort Mann Foundation Visual Grant Award, de Louis Comfort Tiffany Foundation Award en was een artist in residence in de Chinati Foundation in Marfa, Texas. Zijn werk werd onder meer tentoongesteld in het Walker Art Center in Minneapolis, het Kemper Museum of Contemporary Art in Kansas City, het New Museum of Contemporary Art in New York, en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York en Bilbao, Spanje. Helms’ werk is opgenomen in de collecties van het Walker Art Center, het Whitney Museum of American Art, het Solomon R. Guggenheim Museum en de Dakis Joannou Collection.