Gregor Hildebrandt

Orphische Schatten


Download

Opening on June 6th, 2013 from 5 to 8 pm


Galerie Almine Rech is trots u de tweede solotentoonstelling van Gregor Hildebrandt in Brussel te kunnen voorstellen.

Voor deze tentoonstelling liet Gregor Hildebrandt zich inspireren door een schilderij van René Daniëls. "Ik zag het slechts één keer, op Documenta 92. Ik was toen nog een tiener en moest ervoor dwars door een glazen deur kijken." Op het doek is een ruimte te zien met meerdere witte schilderijen tegen een donkere achtergrond. Gregor Hildebrandt ziet dit project als een eerbetoon aan Daniëls. Hij biedt een nieuwe interpretatie van het werk door het formaat te behouden maar de blauwzwarte tint te vervangen door cassettetapes met opnames van Jacques Brels "La quête" (De zoektocht) uit de musical "De man van La Mancha". "Ik heb dit lied gekozen omdat Daniëls" schilderij bij mij traumatische associaties oproept: het kaarsvormige werk schittert zoals de ster in het lied van Brel."

De hele tentoonstelling is gedacht vanuit dit doek. Niet alleen is het er te zien, de hele galerie wordt ook omgevormd tot een concretisering van deze compositie. Zo ontstaat een Droste-effect. De zwarte achtergrond van Daniëls’ doek roept Hildebrandt op door de muren volledig te bedekken met tapes van VHS-cassettes. De schilderijen beantwoorden aan de oorspronkelijke compositie maar verwijderen zich daarvan naarmate de bezoeker verder in de installatie doordringt. Op de videobanden aan de muren staat Orphée, een film van Jean Cocteau. Voor Hildebrandt is dit een manier om te refereren aan vaak voorkomende elementen uit zijn eigen werk: spiegels, water en weerkaatsingen. Van Cocteaus romantisch-lyrische film gaat een heel aparte sfeer uit: je hebt voortdurend de indruk dat achter de oppervlakte een andere werkelijkheid schuilgaat.

Voor de tentoonstelling maakte Hildebrandt ook een groot drieluik dat is geïnspireerd door Paul Celans gedicht "Zähle die Mandeln" (Tel de amandelen). Het motief is ontleend aan een film van Ute Aurand waarop de geluidsgolven van Celans stem te zien zijn. Die golven doen de kunstenaar denken aan een van Robert Motherwells Elegies. Hildebrandt besluit: "Ik denk dat er nog een andere versie van het verhaal bestaat: om zijn geliefde terug te halen uit het dodenrijk moet Orpheus zijn stem opofferen. De doeken reppen hierover echter met geen woord."

Gregor Hildebrandt, in 1974 geboren in het Duitse Bad Homburg, woont en werkt in Berlijn. In 2013 nam hij deel aan de groepstentoonstelling "Decenter: An exhibition on the Centenary of the 1913 Armory Show" in het Abrons Art Center in New York. In 2012 had hij samen met Jorinde Voigt een tentoonstelling in het Museum Van Bommel van Dam in het Nederlandse Venlo en nam hij deel aan de tentoonstelling "A House Full of Music" in het Institut Mathildenhöhe in het Duitse Darmstadt. In 2013 zal werk van hem te zien zijn in het Kunsthaus Nürnberg in de gelijknamige stad in Duitsland en zal hij tijdens de Biënnale van Venetië deelnemen aan een tentoonstelling op het eiland San Servolo, georganiseerd door de Chalet Society.