Don Brown

Don Brown


Download

Bij een eerste confrontatie met het werk van Don Brown wordt men direct gegrepen door een dubbele perceptie die oscilleert tussen een historische vorm, het beeldhouwwerk en hetgeen het vertegenwoordigt : een hedendaagse vrouw.

Een expositie van deze kunstenaar bezoeken is zoals archeologie van de toekomst bezichtigen. De kwaliteit van de uitvoering doet onvermijdbaar ook denken aan het Grieks-Romeinse of aan het Italiaanse neoclassisisme, evenals aan haar museografie die bestaat uit zuilen. Van dichtbij echter verstoren anachronistische details die eerste gewaarwording. Hoge hakken, zonnebril of trendy kledij tonen heel duidelijk aan dat de beelden tot de 21e eeuw behoren.

Voor Don Browns eerste expositie in de Almine Rech Gallery in Brussel werden de sculpturen op een grotere schaal geproduceerd dan gewoonlijk. De vragen in verband met schaal zijn essentieel in het lange ontwikkelingsproces van de werken. Eerst modelleert de kunstenaar op heel precieuze wijze en op basis van tekeningen een klein beeldje in plaaster dat als prototype zal dienen voor een veel grotere moule. Na de vergroting en verfijning worden de sculpturen in acryl composiet, brons of heel zelden in het zilver gegoten. Het proces duurt maanden, daarna worden ze bedekt met een laagje gesso.

Parallel met zijn beeldhouwwerk fotografeert Don Brown reeds gedurende jaren zijn sculpturen op een witte achtergrond, om zijn werk te documenteren en sommige details te accentueren voor een grotere observeerbaarheid. Door zijn kleurafdrukken, die hij in het daglicht gerealiseerd heeft, te vergroten ontdekt hij in de vlakke representatie van een volume een zekere autonomie die zowel sterk als subtiel is : "Het is alsof alles geconcentreerd is in een enkel zicht en alsof het oppervlak ononderbroken is" (D.B.). Voor het eerst zal de kunstenaar grote formaten van zijn foto’s in een expositie tonen ; foto’s die hij ook als onafhankelijke kunstwerken beschouwt.

Het ‘Yoko’- project is dus een complex geheel van sculpturen, tekeningen en foto’s die onderling dialogeren door de herhaling van het onderwerp: de vertegenwoordiging van de muze van de kunstenaar. Het produktieritme en de perfectie van de kunstwerken van Don Brown zijn typisch voor het klassieke beeldhouwen, een periode waarin de ambachtsman zijn hele leven kon spenderen aan het polieren van een enkel werk van zijn hand. Dit is de artistieke fantasie van het ultieme meesterwerk.

Don Brown, geboren in Norfolk, Verenigd Koninkrijk in 1962, studeerde in Londen aan de Central School of Art (1983-1985) en aan de Royal College of Art (1985-1988). Verschillende solotentoonstellingen werden aan zijn werk gewijd in het Verenigd Koninkrijk en in Europa ; onder andere in het Consortium in Dijon (2007). Don Browns werk werd tentoongesteld in belangrijke groepstentoonstellingen zoals SNAP: Art at the Aldeburgh Festival, Snape Maltings, Suffolk, Verenigd Koninkrijk (2011), Crucible, Gloucester Cathedral, Gloucester, Verenigd Koninkrijk (2010) ; In the darkest hour there may be a light in de Serpentine Gallery, Londen (2006) alsook The Naked Portrait, 1900-2007 in de Scottish National Portrait Gallery, Edinburgh (2007). In 2012 zal zijn werk samen met Degas’ Little Dancer aged fourteen (1880-1881) in Presence : the Art of the Sculpted Portrait, Holburne Museum, Bath, Verenigd Koninkrijk, tentoon gesteld worden. Zijn kunstwerken maken deel uit van belangrijke publieke en privé-collecties : Tate, Londen ; the Museum of Realist Art Schering, Spanbroek, Nederland ; Olbricht Collection, Berlijn ; Museum of Modern Art, New York. Momenteel woont en werkt hij in Suffolk, Verenigd Koninkrijk.


© Nicolas Trembley