Ugo Rondinone

New Horizon


Download

Almine Rech Gallery is verheugd New Horizon, de zesde solo-expositie van Ugo Rondinone in de galerie voor te stellen.

De Zwitserse multimedia-kunstenaar onderzoekt sinds een 20-tal jaar de figuur van de hedendaagse kunstenaar, zijn verhouding tot de wereld. Maar ook de relatie tussen de toeschouwer en het kunstwerk, onafhankelijk van het feit of die gebaseerd is op contemplatie, dromen of meditatie.

Dit opus, dat onophoudelijke tracjecten tussen de privé en de publieke sfeer beschrijft, legt de evenwichtsoefening van de kunstenaar bloot tussen zijn intiem werk en het moment waarop het werk zich openbaart aan het publiek. De mythische « horizon paintings’ » die hier tentoongesteld worden zijn sinds 1997 niet meer getoond in solotentoonstellingen. Nochtans maken ze deel uit van een groots en ononderbroken project dat deel uitmaakt van zijn corpus van  « date paintings ». Of de kunstwerken landschappen, mandala’s, horizons, vensters, sterren of muren van baksteen voorstellen, deze schilderijen zijn nooit helemaal identiek, noch helemaal verschillend. Als gemeenschappelijke eigenschap zijn ze allemaal gedateerd en hebben ze allemaal een nummer gekregen, zoals de bladzijden in een agenda, en zullen ze zich voltooien met het bestaan van de kunstenaar.

«De date paintings zijn begonnen met de landschappen die ik realiseerde in dezelfde stijl als de tekeningen van de XVIIIe eeuw (…) De taal is eraan ontdaan, evenals het dagelijkse leven .» Teneinde de expositie te karakteriseren evoceert Ugo Rondinone de literatuur en diens bekende beschrijvingen van éénzaamheid. Hij evoceert een held van de romanschrijver Ivan Gontcharov, Oblomov, wiens divan het epicentrum van zijn wereld wordt, of de intellectuele en binnenlandse ballingschap van Monsieur Teste van Valéry. Zonder de klassiekers Rêveries du promeneur solitaire van Rousseau en A Rebours van Huymans te vergeten, die tevens als beginpunt van de omzwervingen  van de kunstenaar fungeerden.  Wanneer ik begonnen ben met de date paintings was het een noodzaak, ik wou een werk maken dat gebaseerd was op mijn persoonlijk leven, met zo weinig mogelijk sociale druk. Ik werk eraan teneinde mezelf te kunnen isoleren, alsof ik me in bossen bevind. Het is een interne monoloog, een automatisch werk dat me verhindert na te denken.

Parallel aan dit werk stelt Rondinone  een serie aquarellen van deze « horizons » voor, kleine intieme pastels die een mistige en onzekere  toekomst evoceren. Een antipode van zijn schilderijen met felle kleuren, zeker van hun stuk, gespannen op glasvezel met afgeronde contouren net zoals surfplanken. Deze voorbereidende werken, die nooit eerder het atelier van de kunstenaar verlaten hebben en die aan het wachten waren op hun moment, hebben niet de intentie gecommercialiseerd te worden en zullen eigendom blijven van de kunstenaar. « Men kan niet alles laten weggaan, sommige werken moeten privé blijven. »

Ugo Rondinone is geboren in 1964 in Brunnen in Zwitersland. Hij werkt en woont in New York.  Zijn werk stond centraal in een groot aantal exposities; het Consortium van Dijon (1997);  Kunstverein Stuttgart (2002); Centre Pompidou (2003). De kunstenaar vertegenwoordige Zwitserland op de 52ste biennale van Venetië en was curator van The third mind (2007) in Palais de Tokyo. Recenter werd zijn werk tentoongesteld in Kunsthaus Aurgauer in Zwitserland (2010) en in het M.U.S.A.C in Léon, Spanje (2011).