Johannes Wohnseifer

Holes Filled With Time


Download

This moment
That now has passed
Filled a hole with time

Almine Rech stelt u met trots Holes Filled With Time voor, de eerste individuele tentoonstelling van Johannes Wohnsiefer in de Brusselse galerij. De kunstenaar zal enkel nieuw werk tentoonstellen : schilderijen, werk op papier en foto’s.

Voor deze tentoonstelling stelde Johannes Wohnseifer zich vragen over de betekenis van de tijd in zijn eigen artistiek werk. Door het verleden, het heden en de toekomst in één tijdstroom te omvatten, stelt Wohnseifer nieuwe schilderijen voor met reusachtige dimensies die gebaseerd zijn op een reeks gefragmenteerde en abstracte stukken die de naam Cold War [Koude Oorlog] dragen. Wohnseifer blijft het begrip ‘confrontatie tussen machtsblokken’ verder verkennen en integreert discrete verwijzingen naar een welbepaalde periode. Daaropvolgend trekt hij dit thema open naar hybride reeksen waarin tekeningen uit strips  uit de jaren 70 hand in hand gaan met kleurendiagrammen uit de jaren 40 en Zuid-Amerikaanse graffiti.

Vóór de previewbutton bestond op de digitale fototoestellen van nu, kon men zich dankzij de Polaroidtoestellen en –filmpjes vermaken met het nemen van foto’s en daar meteen het resultaat van te zien. Spijtig genoeg behoort deze magie stilaan tot het verleden. Polaroid kondigde recent aan dat zij de instant film met de zo typische witte rand niet meer in productie brengt. Het bedrijf, gelegen in Massachussetts, heeft de productie van de instant fototoestellen vorig jaar stopgezet en zal in de lente de fabrieken sluiten die deze filmpjes vervaardigen in de Verenigde Staten, Mexico en Nederland. De Polaroid werd op de markt gebracht in 1948 maar bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 60 en 70 met modellen zoals de Swinger, SX-70 en de One-Step.

De nieuwe reeks Polaroid Paintings verwijst naar dit instant effect in de fotografie, maar ook naar de stopzetting van de productie van de Polaroid toestellen, een pijnlijke zaak voor de vele kunstenaars die met deze techniek hebben gewerkt en de foto’s vaak als medium hebben gebruikt. De kaders in wit aluminium met poederlaag en geïntegreerd schilderwerk contrasteren met de andere stukken uit de tentoonstelling en werden geconcipieerd als een bevroren moment waardoor de fotografie als het ware wordt getransformeerd tot een monochroom schilderij. 

Voor een andere groep werkstukken heeft Wohnseifer een reeks collages hermaakt op basis van oude zwart-wit afdrukken in combinatie met foto’s van wekkers van het merk Braun uit 1966. Als antwoord op een bestelling bracht Wohnseifer in 1997 een muziekplaat uit. Hiervoor gebruikte hij geluidssamples van zijn wekkerverzameling van het merk Braun. Het revolutionaire industriële design van Braun wordt vandaag hernomen in de producten van Apple, waarbij de overgang wordt gemaakt van de Koude Oorlog naar het hedendaagse tijdperk.

We see each other in the future

De tentoonstelling stelt ook nieuwe muurwerken voor in plexiglas, die het thema mogelijke tijdspannes in de toekomst voorstellen. De stukken zijn speciaal voor deze site ontworpen maar roepen een meer dan onzekere context op.

Johannes Wohnseifer wordt geboren in Keulen in 1967. Hij  leeft en werkt in Keulen en  Erftstadt. Een persoonlijke tentoonstelling van zijn werk zal te zien zijn in de Simultanhalle van Keulen in 2011.
Enkele voorbeelden van zijn recente persoonlijke tentoonstellingen : Casey Kaplan Gallery, New York (2011) en Presentation House Gallery, Vancouver, BC, Canada (2007). Wohnseifer werkt momenteel mee aan de tentoonstelling Compass in Hand : Selections from the Judith Rothschild Foundation Contemporary Drawings Collection, georganiseerd door Christian Rattemeyer en Cornelia H. Butler. Deze tentoonstelling werd ingewijd in 2009 in het MoMA in New York. Vandaag kunt u de tentoonstelling gaan bekijken in het Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) in Valencia (Spanje). In maart 2011 kunt u ze gaan bewonderen in de Martin-Gropius-Bau in Berlijn.