Yeesookyung


Download

Galerie Almine Rech heeft het genoegen u de eerste tentoonstelling in Brussel aan te kondigen van de Koreaanse kunstenares Yeesookyung.

In haar werk anticipeert Yeesookyung op de macht die tradities hebben weten te behouden in de hedendaagse kunst. Ze ziet kunst als een medium dat gekwetste zielen komt verlichten waarin de kunstenaar de rol van de nieuwe sjamaan vervult. De werken stellen hem in staat verbinding te maken met de ‘anderen’ maar ze verbinden ook de wereld op zijn geheel door de link te leggen tussen verleden en heden.
In de kern van haar werk zien we het concept van de wedergeboorte of renaissance via een helingsproces.

In haar tentoonstelling zal  Yeesookyung het publiek laten kennismaken met tekeningen uit de serie ‘Flame’ evenals met haar zeer beroemde ‘Translated Vases’. Deze verschillende stukken vormen een perfecte weergave van de ultra-gevoelige aanpak van de kunstenares waarin we een beheerste chaos terugvinden, op onbestemde wijze vormgegeven.

In die zin zijn de ‘Translated Vases’ een herschikking, een her-ordening van porseleinen scherven die werden achtergelaten op de rand van een oven. Sookyung heeft ze samengebracht, nieuwe vorm gegeven, geheeld. Daarna werden ze bedekt met goudblaadjes, kostbare materialen. Yeesookyung geeft nieuw leven aan voorwerpen die hun eigenlijke functie zijn verloren door middel van haar verbeeldingskracht, ze geeft leven aan een nieuw kunstwerk. Deze heropbouw vereist duizenden fragmenten en een secuur werk om de passende stukjes te vinden. De ‘nieuwe’ keramiekstukken vertonen niet hun oorspronkelijke, gebogen symmetrie. Ze krijgen een informeel aspect dat opvalt: we zien breekbaarheid en kracht, de heropbouw heeft geleid tot een evenwicht: Yee zorgde voor een nieuwe zin in hun bestaan. Een vernielde, vergeten traditie werd getransformeerd in een nieuw, kostbaar en uniek voorwerp.

De andere stukken die Yeesookyung zal tonen, zijn tekeningen uit de reeks ‘Flame'. Vlammen ontstaan uit lijnen, golven, landschappen, … Ze werden getekend met de rode inkt die de sjamanen vroeger gebruikten voor hun talismannen. Sookyung tekent het vuur, de inwendige chaos en geeft het publiek een adembenemend zicht op haar innerlijke wereld via doeken van 196 x 260 cm.

Yeesookyung is Koreaanse, ze woont en werkt in Seoel. Ze werd in 1963 geboren. Haar werk werd onlangs nog getoond in Seoel in het Arko Art