Not Vital

hanging & waiting


Download

Almine Rech Gallery is verheugd om u de eerste solo-show van Not Vital voor te stellen in de gallerij, getiteld’ hanging & waiting’. Not Vital werd geboren in 1948 in het kleine bergdorpje Sent in Engadine, Zwitserland. Op de leeftijd van 18 jaar, begon hij de wereld rond te reizen. Eerst studeerde hij in Parijs en daarna nam hij een nomadische levensstijl aan, waarbij hij langere periodes verbleef in New York, India, Italië en Niger. Onlangs verbleef Not Vital lange tijd in zijn studio in Peking, door zijn steeds toenemende fascinatie voor de Chinese taal, cultuur en vormen en de uitzonderlijke vaardigheid van Chinees handwerk. Een groot deel van het werk uit deze show werd in China gemaakt.

Het concept reizen inspireert Not Vitals werk. Dat is letterlijk te zien in het geval van Een vliegtuig, Een boot, Een auto, Een slee. Dit werk resumeert zowel de verwarring van verschillende transportmiddelen om op afgelegen plaatsen te komen, als dat het op gevatte en bondige wijze een denkbeeldig en universeel voertuig voorstelt. Een ander werk gelinkt aan reizen is Bussen in Ouagadougou, dat kwesties van sociaal bewustzijn oproept. Het feit dat het een denkbeeldige bushalte is, toont het gebrek aan gecentraliseerde gemeenteplanning in Burkina Faso. Toch heeft het kunstwerk, zoals een groot deel van het oeuvre van Not Vital, ook een luchthartig aspect met de poppy, blinkende kleuren en de vorm van een vliegende schotel. Dit kunstwerk betekent een belangrijke pauze in Not Vitals gewoonlijke pallet van gedempte, monochrome tinten van zwart, grijs en wit, waarbij hij misschien werd geïnspireerd door de meer levendige kleuren en cultuur van Afrika.

Terwijl kleur, of het gebrek eraan, een belangrijke factor is in het werk van Not Vital, zijn ook vorm en materiaal belangrijke factoren. Not Vital stelt de conventies van vorm in vraag, door natuurlijke of dierlijke vormen abstract te maken, door mutaties te creëren en door de schaalverdeling te vervormen. De vorm van Onplezierig Object kwam oorspronkelijk van een kleine, stekelige schelp. Maar door deze te vergroten op monumentale schaal, door de vorm te vereenvoudigen en door symmetrie toe te voegen aan de stekels, staat het werk nu voor de betekenis van op zichzelf staand object-zijn. Dat is ook zo bij 625, een kunstwerk ontleend aan de scherpe hoeken van een klein kwarts kristal, dat vooral gevonden wordt in de Zwitserse Alpen, neemt een zintuiglijke en indrukwekkende vorm aan wanneer de schaal aanzienlijk wordt verhoogd en de sculptuur in rozige zeep wordt uitgevoerd. Inderdaad, de materiaalkeuze in het werk van Not Vital stemt nooit overeen: De juxtapositie tussen zacht, buigzame, wasachtige zeep en hard, scherp kristal; of witte, broze schelp en blinkend zilveren roestvrij staal – het creëert allemaal een zintuiglijke spanning en het schenkt een fysiek zelfbewustzijn aan zowel het object als aan de kijker.

Een finaal component van de tentoonstelling is de aanwezigheid van het dier. Het betreft een gedaanteverwisseling in Konijn wordt Wolk; het wordt afgeleid van en grenst aan architectuur in Witte Tongen; het is poëtisch en icoon-achtig in Naakt Dier met Dak; en het verkent mortaliteit en daagt decoratieve associaties uit in Nietzsche en Smeltend Dier.

De onderliggende thema’s van deze tentoonstelling kunnen opgesplitst worden in: sensualiteit en gevoeligheid van materialen; abstractie en mutatie; reizen en plaatsbegrip; dier en natuur. Al deze elementen en meer, dragen bij tot de intrinsieke tegendraadsheid van de sculpturen van Not Vital, waar ze onmiddellijk tastbaar zijn maar toch latent enigmatisch, zichzelf voorstellend als zowel een op zichzelf staand object als een machtige betekenisgever.

© Alma Zevi