Sophie Von Hellermann

Who Shall Survive ?


Download

Het is met grote vreugde dat de galerie Almine Rech de tentoonstelling Who Shall Survive? van Sophie von Hellerman aankondigt.

Haar schilderijen, die op het eerst zicht ongeremt en spontaan overkomen, bevatten een geraffineerde interpretatie van de mythes en verhalen dankzij hun kenmerkende inrichting en verbeeldingskracht. Sophie von Hellermann verzamelt verhalen die reeds eeuwenlang overal ter wereld worden verteld: Icarus, Minotaurus en zelfs Dr. Faust worden heruitgevonden op energieke en vrije wijze. De artieste maakt zich meester van de scènes en personages die dankzij een eenvoudig gebaar of een woord vorm krijgen op het doek. Haar schilderijen komen op hetzelfde moment tot stand als de ideeën en evolueren mee met het werk. De betekenis is daardoor niet op voorhand vastgelegd en er is ruimte voor dynamische interpretaties. Zij gaat op zoek naar een confrontatie met haar emoties zonder ze te stileren, en haar werken zijn helder en overtuigend, alsof ze de weerspiegeling waren van haar gemoedstoestand, soms met een humoristisch tintje.

De titel Who Shall Survive? is de titel van het werk dat de tentoonstelling opent. Het is een beeld van het Orakel dat deze vraag stelt in de grot.

De titel verwijst eveneens naar de titel van het boek van Jacob Levy Moreno (gepubliceerd in 1934), uitvinder van het psychodrama en de spontane enscenering in de individuele en groepstherapie. Het doel is om een echte situatie in scène te zetten die men onmogelijk kan bereiken via het woord. Op die manier bereikt de persoon een gevoel van catharsis en wordt zijn spontaniteit bevrijd. Sophie von Hellermann ontwikkelt een gelijkaardige methode in haar kunstwerken, waarbij ze op zoek gaat naar een plek tussen fantasie en realiteit, om daar haar eigen wereld te creëren. Sophie von Hellermann werd geboren te München in Duitsland in 1975. Ze werkt en woont in Londen. Na een opleiding in de Kunstakademie van Düsseldorf en het Royal College of Art in Londen heeft haar werk het voorwerp uitgemaakt van vele tentoonstellingen in Europa en New York. Vanaf 25 april zal ook het museum Dhont-Dhaenens ook een tentoonstelling voorstellen van Sophie von Hellermann, in duo met Josh Smith.