John Giorno

Eating the Sky


Download

Galerij Almine Rech presenteert voor de eerste keer in Brussel een persoonlijke tentoonstelling van John Giorno, die zal worden geopend op donderdag 28 oktober met een nooit eerder geziene poëtische performance van deze kunstenaar.

John Giorno werd geboren in 1936 in New York. Hij was de drijvende kracht achter de Beat Generation en goed bevriend met William Burroughs, Allen Ginsberg en Brion Gysin, en ook met Andy Warhol, Jasper Johns en Robert Rauschenberg. Vandaag de dag draagt zijn werk de sporen van deze kunstenaars.

De Beat-revolutie is ontstaan uit het principe dat de goedheid van de menselijke natuur verstrikt zit in de netten van een dwingende maatschappij; een idee als reactie op het heersende pessimisme van de naoorlogse periode. Men dacht dat de kunst deze traditionele morele waarden kon overstijgen en alle mogelijkheden van de mens kon ontdekken en zijn waarnemingsveld en innerlijke beleving kon verruimen. Zo lijkt de kunst het ideale voertuig naar een transformatie van zichzelf; dit was een nieuw en fundamenteel concept van de ontluikende kunststroming van de jaren 60.

Giorno’s visuele gedicht ‘Eating the sky’ dat recent werd voorgesteld op de tentoonstelling ‘Traces du sacré’ in het Georges Pompidou-museum in Parijs, illustreert deze zoektocht naar spiritualiteit die zo eigen is aan de Beat Generation en aan het leven van John Giorno. Zoals Frank O’Hara zegt, is John Giorno “een dichter onder de schilders” en net zoals Warhol, Rauschenberg en Jasper John heeft hij onze opvatting over poëzie grondig overhoop gehaald.

Giorno toont ook interesse voor andere artistieke disciplines. In 1963 sleept hij de hoofdrol in de wacht van de beroemde film ‘Sleep’ van Andy Warhol.
Twee jaar later richt hij ‘Giorno Poetry Systems’ (GPS) op, waarin de verschillende uitingsvormen van kunst gebruikt worden als verspreidingskanaal voor poëzie.

Dit kunstenaarscollectief wordt ook een platenhuis dat onderdak biedt aan verschillende muzikanten, dichters en performers wier invloed op een groot deel van de kunstenaars uit de twintigste eeuw, zoals John Cage of Brion Gysin, onuitwisbaar zal zijn.
John Giorno is ook één van de oprichters van de ‘Performance Poetry’. Deze artistieke voorstellingen genereren vandaag nog steeds nieuwe tendensen door hun geluids- en visueel aspect. In 1968 lanceert, GPS het project ‘Dial a poem’(je belt en hoort een gedicht). Aan dit project werkten meer bepaald William Burroughs en Allen Ginsberg mee. Het project kent een groot succes en weerspiegelt de ambitie van John Giorno. Dankzij deze nieuwe media haalt Giorno de poëzie uit haar vertrouwde hoekje en maakt hij haar toegankelijker voor een groter publiek.
John Giorno breidt een plastisch staartje aan zijn zoektocht. Zijn schilderijen, tekeningen of zeefdrukken zijn samengesteld uit woorden of uitdrukkingen uit zijn gedichten, die recent werden opgenomen in het boek Subduing Demons In America, Selected Poems 1962-2007 van Marcus Boon.

Voor ‘Eating the Sky’ onthult de dichter de evolutie van deze ‘Poem Paintings’ met 26 schilderijen and 16 tekeningen. Als geëngageerd en visionair dichter nodigt John Giorno ons uit om de manier te herzien waarop wij beelden en woorden waarnemen, en laat hij de ‘poésie sonore’ als een volwaardige tak binnen de kunst fungeren.