Hu Zi

The Wall


Download

De in Shanghai gevestigde kunstenares Hu Zi is met name bekend vanwege haar betoverende portretten, die overlopen van een magnetische kwaliteit en diepte die zowel krachtig als ingetogen zijn.

Vaak kiest ze opmerkelijke individuen, van 21 e -eeuwse beroemdheden tot historische figuren, van personages uit de Griekse mythologie tot verwijzingen naar het werk van andere kunstenaars. Zo heeft ze onlangs een 10-delige serie geschilderd als eerbetoon aan ‘De naakte Maja’ van Francisco Goya. Hoewel het spectrum van haar figuren breed is, vertonen alle figuren in Hu Zi’s werk overeenkomsten in hun onweerlegbare kracht. De tederheid van het penseel in combinatie met de doorschijnende kleuren brengt de intensiteit van de figuren in evenwicht, aangevuld met een rustige ondertoon en een pathos dat doordringbaar is voor degenen die haar werk bekijken.

In de 10-delige serie ‘Staring at Maja (After Goya)’ zoekt Hu Zi aansluiting bij de Maja van Francisco Goya, met subtiele veranderingen in elk deel. Elke afbeelding herinnert aan het oorspronkelijke werk, maar met toevoeging van Hu Zi’s onderscheidende benadering waarin thema’s als rebellie, taaiheid en sensualiteit alom aanwezig zijn. De groentinten en positieveranderingen zorgen voor een verrassingselement, waardoor elk werk evenzeer op zichzelf staat als onderdeel is van een serie.

Hu Zi volgde haar opleiding van 2000-2007 aan de China Academy of Art en de Cité Internationale des Arts in Parijs, en in 2019 was ze artist in residence bij de Zwitserse Raad voor de Kunst.