Ziad Antar

Untitled Limits


Download

Almine Rech Gallery heeft het genoegen de derde solotentoonstelling van Ziad Antar in de galerie en de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in België aan te kondigen. De tentoonstelling omvat naast foto's en video's die een unieke blik op Antar's nieuwste werken bieden ook een overzicht van het oeuvre van de kunstenaar tot op heden.

De artistieke creatie van Ziad Antar manifesteert zich doorheen de beperkingen die hij zichzelf heeft opgelegd: beperkingen met betrekking tot de gebruikte media, de aangenomen standpunten en de in vraag gestelde ruimtes.

In het licht van de porositeit van grenzen wil zijn discours zich inschrijven in een dynamische interactie tussen plaatsen, culturen, herinneringen en disciplines. Deze grenzen zijn altijd aanwezig in zijn foto's, video's en sculpturen, maar hoe slaagt hij erin om doorheen meerdere heen-en-weerbewegingen de buitenruimte (openbare ruimte) en de binnenruimte (private ruimte), verleden en heden, andersheid en identiteit te benaderen? Het is precies door deze interactie dat grenzen worden opengebroken, dat alle identitaire processen zich richten op het ontwrichten van nationale en regionale grenzen, dat bestuursorganen verkruimelen in het zicht van de verspreiding van tekens en het artistieke discours.

Naast nieuwe en nooit eerder tentoongestelde werken uit de series ‘Cactus’, ‘Intensive Beirut’ en ‘Lebanese Policemen’, omvat de tentoonstelling de video's ‘WA’ (2004), ‘Des Oliviers’ (2013) en ‘Saïda’ (2013 ), alsook werken uit eerdere series zoals ‘Beirut Bereft’, ‘Portrait of a territory’ en ‘Expired’.

In de serie ‘Beirut Bereft’ verkent Antar verlaten en functieloze gebouwen in Beiroet die zijn getekend door sporen van oorlog en een falende staat. De serie is gebaseerd op een samenwerking met de schrijver Rasha Salti die skeletten van verlaten gebouwen in de stad documenteerde en in kaart bracht. Na een ontmoeting tussen de schrijver en de kunstenaar in 2006 kreeg het project vorm en ging Antar de gebouwen van Beiroet visueel documenteren.

‘Portrait of a territory’ werd gecreëerd tijdens een residentie aan de Sharjah Art Foundation in 2012 en documenteert de impact die de mens en de ontdekking van olie en de daarbij ontstane welvaart op het landschap van de Verenigde Arabische Emiraten heeft gehad. Op systematische wijze fotografeerde Ziad Antar de kustlijn van de verschillende emiraten, en verkende daarbij de fenomenale boom in de vastgoedontwikkeling en de door de mens veranderde landschappen.

‘Expired’ werd in 2014 gepresenteerd in het Musée Nicéphore Niépce in Chalon-sur-Saône en bestaat uit foto’s gemaakt met verlopen zwart-wit films die waren gevonden in de voormalige studio van de Libanese fotograaf Hashem El Madani. De films, die in 1976 vervielen en waarop opnames werden gemaakt met een even verouderde camera, produceerden genuanceerde en onvoorspelbare afwijkingen die het geregistreerde onderwerp verrijken.

Ziad Antar (°1978, Libanon) verdeelt momenteel zijn tijd tussen Parijs en Beiroet. Antar behaalde een diploma als landbouwingenieur aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet alvorens zich te concentreren op fotografie, video en kunst door middel van een residentie in het Palais de Tokyo (2003) en een postgraduaatsdiploma van de École nationale supérieure des Beaux-Arts (2003 ). Het werk van de kunstenaar werd opgenomen in een aantal groepstentoonstellingen zoals ‘La Triennale - Intense Proximité’, Palais de Tokyo (2012); ‘Suspended Space’, Centre Pompidou (2011); de Biënnale van Venetië (2011); ‘Here and Elsewhere’, The New Museum, New York (2009); en ‘Projection of WA’, Tate Modern, Londen (2008). In 2012 was Antar het onderwerp van een solotentoonstelling in de Sharjah Art Foundation, samengesteld door Christine Macel. In 2013 en 2014 presenteerde Ziad Antar solotentoonstellingen in respectievelijk La Criée centre d'art contemporain en het Musée Nicéphore Niépce.

Voor meer informatie, contacteer Laure Decock: Laure@alminerech.com