Francesco Vezzoli

Olga Forever! The Olga Picasso Family Album


Download

OPENING: Dinsdag 27 november, 17u-20u


Olga Khokhlova, de danseres van de Ballets Russes die Picasso’s vrouw werd, hield van borduren. Dat is uiterst belangrijk voor Francesco Vezzoli, die altijd al geïntrigeerd was door het leven van vrouwelijke iconen die hun leed veruitwendigden via de solipsistische bezigheid die borduren heet. Al vijftien jaar borduurt hij tranen op hun gezichten – als teken van de keerzijde van glamour.

"Olga weent om alle balletten die ze uit liefde voor Picasso niet heeft kunnen dansen", zegt Francesco Vezzoli. De legendarische liefdesgeschiedenis tussen Olga en Pablo begon in 1917, toen Picasso samen met Jean Cocteau naar Rome ging en daar door hem werd voorgesteld aan de Russische impresario Sergeï Diaghilev en zijn Ballets. Olga Khokhlova maakte deel uit van het gezelschap en Pablo Picasso werd verliefd op haar. Op 18 mei van dat jaar begon in Parijs Parade, het nieuwe stuk van Diaghilev, met kostuums en decors van Picasso, een libretto van Cocteau en muziek van Satie.
    
Na haar huwelijk met Picasso stopte Olga met dansen. Op 12 juli 1918 trad het koppel in het huwelijk in de orthodoxe kerk van de rue Daru in Parijs; getuigen waren Guillaume Apollinaire, Jean Cocteau, Max Jacob en Valerian Svetlov.
    
Uitingen van deze liefde zijn niet alleen te vinden op foto’s van hun dagelijks leven maar ook in meesterwerken van Picasso zoals het Portret van Olga in een fauteuil (Montrouge, herfst 1917), een schilderij waar Vezzoli gek op is. Olga draagt hierop een Spaanse jurk en zit in een fauteuil die ze zelf geborduurd heeft.

Dankzij de Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte heeft Francesco Vezzoli uitzonderlijk toegang gekregen tot de duizenden familiefoto’s van het Archief Olga Ruiz-Picasso, dat berust bij de kinderen van Paul, de zoon van Olga Khokhlova en Pablo Ruiz-Picasso. Hij heeft er negentien zwart-witportretten van Olga uit gehaald en ze chronologisch geordend. Eerder, in La Vie en Rose, had hij negentien gezichten van Edith Piaf geborduurd in een reeks die liep van haar kindertijd tot haar oude dag.
    
Zo bewerkt hij nu zijn olieverfschilderijen van Olga, die rechtstreeks teruggaan op foto’s van Olga uit verschillende perioden van haar leven, met collages en borduurwerk in de vorm van tranen die taferelen en personages van de Ballets Russes en kubistische motieven bevatten. In die tranen versmelten Olga’s heden en verleden, wat ze gemist heeft en wat ze ten diepste wenste.
    
Om Olga weer een centrale plaats toe te kennen gebruikt Vezzoli technieken die ook Picasso gebruikte: schilderen en collages maken. Zo uit hij zijn bewondering voor een vrouw die deel uitmaakte van de Ballets Russes, een artistiek ‘evenement’ van de 20e eeuw dat hem zo sterk fascineert en zelfs obsedeert, dat hij in 2009, voor de avond waarop in Los Angeles de dertigste verjaardag van het MOCA werd gevierd, een performance bracht die was geïnspireerd op Diaghilev. Aan die performance, Ballets Russes Italian Style (The Shortest Musical You Will Never See Again) namen naast het gezelschap van het Bolsjojtheater beroemdheden deel als Lady Gaga, Miuccia Prada, Baz Luhrmann, Frank Gehry en Damien Hirst.
    
"OLGA FOREVER! is een biografie", zegt Francesco Vezzoli. "Met dit werk breng ik hulde aan Olga. Zij belichaamt mijn gevoeligheid en mijn obsessies."


© Caroline Corbetta


Francesco Vezzoli is geboren in 1971, in Brescia (Italië).
Hij studeerde in de Central Martin School of Art in Londen van 1992 tot 1995.
Onlangs heeft Francesco Vezzoli het 24H Museum bedacht, een efemere installatie, georganiseerd in samenwerking met de Prada Foundation in het Paleis van Iéna (Parijs). Zijn werk zal binnenkort in belangrijke solo shows tentoongesteld worden in MAXXI, Rome (juni 2013); MoMA/ PS1, New York (september 2013); MOCA, Los Angeles (november 2013). Vezzoli leeft en werkt in Milaan.