Matthieu Ronsse

Cheap Imitations


Download

Galerie Almine Rech is blij u de tweede solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Matthieu Ronsse in Parijs te kunnen voorstellen.

Wie naar werk van Matthieu Ronsse kijkt, wordt onmiddellijk getroffen door de vaardigheid van zijn penseel en de ongegeneerdheid van zijn materiaalkeuze en van de manier waarop hij met zijn werken omgaat. Zijn techniek doet inderdaad denken aan de talenten van de meesters van de klassieke schilderkunst – Van Eyck, Rembrandt, El Greco, Cranach, Velázquez, Renoir... – maar hij beperkt zich niet tot klassieke materialen en doorbreekt alle materie- en tijdgebonden grenzen.

Matthieu Ronsse gaat spontaan en intuïtief te werk. Wat op zijn tentoonstellingen aan de muur hangt of op de grond ligt, is bijna nooit datgene waarmee hij begonnen was. De opeenvolgende lagen vertolken gemoedstoestanden van de kunstenaar en toestanden van zijn atelier, zijn tuin, de muren van het huis van vrienden, etc. Elk werk getuigt zowel van de tijd en de zorg die hij eraan besteedt als van de aanslagen die hij erop pleegt: herzien, versnijden, bewerken, mengen, assembleren en zelfs verscheuren zijn schering en inslag. Al zijn werken kunnen tot het laatste ogenblik veranderd, omgevormd en ontluisterd worden. Het heeft iets iconoclastisch. Perfectie lijkt not done.

Matthieu RONSSE, geboren in Kortrijk (België) in 1981, woont en werkt in Mullem. Werk van Ronsse vond zijn weg naar tentoonstellingen in België en het buitenland, met name in het SMAK (2003), het Museum Dhondt-Dhaenens (2006), het Marta Herford Museum (2006), het Cultuurcentrum Mechelen (2007), het MKM Museum Kuppersmühle (2008), het Bonner Kunstverein (2010); het MuZee in Oostende (2010) en de Sint-Baafskathedraal in Gent (2012).