Matthieu Ronsse

towerplace


Download

Almine Rech Gallery Brussels is verheugd u de tweede solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Matthieu Ronsse voor te stellen.

De opvallende beheersing  van zijn penseel en de bijna toevallige keuze van het materiaal, zijn elementen die meteen opvallen in het werk van Matthieu Ronsse. Zijn techniek doet denken aan het talent van de meesters van de klassieke schilderkunst: Van Eyck, Rembrandt, El Greco, Cranach, Velazquez, Renoir enz. Hij beperkt zich echter niet tot de klassieke materialen en wil niet tegemoet komen aan materiële of rijdeleijke beperkingen.

Schilderend op doek, karton of gyproc lijkt de kunstenaar, naast zijn portretten of landschappen, alles wat hij binnen handbereik heeft te integreren: aarde, hout, vernis, pigmenten, industriële lak, papier, afval, stof,... Zoals Tanguy Eeckhout uitlegt: « De betekenis van het werk laat zich niet reduceren tot een poging verbanden te leggen tussen de beelden of te proberen achterhalen waarom de kunstenaar bepaalde keuzes gemaakt heeft. » Het is eenvoudig de kunstwerken van Matthieu Ronsse te bewonderen, maar het is het veel moeilijker de schilderijen één per één te analyseren.

Matthieu Ronsse : "Ik ben eigenlijk niet zo zot van interpretaties, of liever: ik ben vooral zot van dingen die tot de verbeelding spreken vanuit een soort complexiteit.  Ik heb het daarom wel een tijdje moeilijk gehad met die oude meesters. Het fascineerde mij enorm maar ik wist niet hoe ik het moest assimileren. Nu wordt het gewoon binnengebracht als een soort object in een compositie zonder dat het echt belangrijk wordt, bijna als een Trojaans paard."

Ronsse’s werk is intuïtief en spontaan. De oorspronkelijke onderwerpen zijn zelden aan de muur of op de grond te zien tijdens zijn exposities. De verschillende lagen geven verschillende gemoedstoestanden  weer van de kunstenaar alsook verschillende locaties: zijn atelier, zijn tuin, de muren van een huis van vrienden, enz. Elk kunstwerk getuigt van de tijd en de grondigheid waarmee de kunstenaar aan het object gewerkt heeft, maar ook aan de handelingen die de kunstenaar heeft aangebracht aan het werk.

Het herzien, herwerken, mengen, bijeenbrengen en het scheuren van werken zijn courante praktijken van de kunstenaar. Alle kunstwerken van de kunstenaar zijn voorbestemd om veranderd te worden, getransformeerd te worden, verduisterd te worden en tot het laatste moment, met een neiging tot iconoclassisme, wordt perfectie geweigerd.

Voor 'Towerplace' heeft de galerie Almine Rech haar showroom ter beschikking gesteld aan de kunstenaar die de ruimte op één nacht getransformeerd heeft tot een eigen wereld, een atelier waar de tijd blijkt stil te staan. Doeken verstopt onder een tapijt,  resten van flessen en wijnglazen, sporen van een uitbundig etentje. In de kunstwerken van Matthieu Ronsse wordt de grens tussen beheersing en chaos continu in vraag gesteld. Met deze ongelijksoortige manier om zijn schilderijen voor te stellen, doordrongen van dagdagelijkse voorwerpen, heeft de kunstenaar de ruimte bevrijd van obstakels zodat de bezoeker ondergedompeld kan worden in zijn plastische intuïtie.

Matthieu Ronsse is geboren in 1981 in Kortrijk (België). Hij woont en werkt in Mullem. Zijn werk stond centraal in verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Onder meer in het SMAK (2003), Museum Dhondt-Dhaenens (2006), Marta Museum in Herford (2006), Cultuurcentrum Mechelen (2007), MKM Museum Kuppersmühle (2008), Bonner Kunstverein (2010).